"Ik worstel met ongekende boosheid, ook naar God toe, als er verdriet en zorgen in mijn leven zijn. Ik uit dat heel direct naar Hem omdat ik me niet gehoord voel. Ik ervaar God niet in mijn verdriet en dat maakt me ongekend boos. Als alles weer voorbij is voel, ik me intens schuldig, waardoor ik geen toenadering meer tot Hem durf te zoeken. Ik twijfel aan Gods genade. Hoe vaak zal Hij mij nog vergeven?"

Antwoord:

Bedankt voor uw vraag. U schrijft dat u zich ten tijde van verdriet en zorgen niet gehoord voelt door God. U schrijft dat u dit ook direct tegen God uit. Het is goed dat u uw gevoelens bij God brengt. Zeg maar wat er in u omgaat en wat u moeilijk vindt. Hij kent uw hart. Hij weet wat er in u leeft, dus u hoeft niets voor Hem te verbergen. U valt Hem ook niet tegen. Hij weet ook al hoe u zich in de toekomst gaat gedragen. Kom gewoon naar Hem toe zoals u bent, met uw boosheid, met alles wat er in u omgaat, en leg het maar heel eenvoudig voor Hem neer.

U schrijft dat u zich achteraf schuldig voelt om uw boosheid jegens God, en dat dit u ervan weerhoudt om weer toenadering tot Hem te zoeken. Twijfel nooit aan Gods genade. Het is heel menselijk om uit schuldgevoel de Heere niet meer op te zoeken. Maar de Heere wil juist niet dat u van Hem wegblijft. Dat zou Hem júist bedroeven.

U schrijft dat u God niet ervaart in uw moeilijkheden. Ik ken uw situatie niet, dus ik vind het moeilijk hier iets over te zeggen. Ik wil alleen dit zeggen: Houd moed! God kan misschien even zwijgen. In de Psalmen lezen we ook dat mensen zich afvragen: Waar is God?

In Jesaja 40:27 staat dat het volk Israël klaagde: “Mijn weg is verborgen voor de Heere.”

In dit hele hoofdstuk laat God zien dat Hij zoveel groter is dan wij beseffen en dat Hij er wel degelijk is. God zegt uiteindelijk dat zij die op Hem hopen, nieuwe kracht zullen ontvangen (Jesaja 40:31).

De Heere zal niet eindeloos zwijgen, als we ons tot Hem wenden. Het is Zijn eigen belofte: “Wie in Hem gelooft, zal niet worden beschaamd (teleurgesteld).” (zie Romeinen 9:33)

Soms voelen we het niet of snappen we er niets van. Maar probeer er aan vast te houden, ook als u het niet voelt. Er zal een moment komen waarop u Hem wel ervaart en waarop alles anders is.